%0 Journal Article %T تأثیر پارامترهای فرایند بر عیب نازک‌شدگی در شکل‌دهی غلتکی سرد مقاطع کانالی شکل %J مهندسی ساخت و تولید ایران %I انجمن مهندسی ساخت و تولید ایران %Z 2476-504X %D 2016 %\ 06/21/2016 %V 3 %N 2 %P 11-18 %! تأثیر پارامترهای فرایند بر عیب نازک‌شدگی در شکل‌دهی غلتکی سرد مقاطع کانالی شکل %K شکل‌دهی غلتکی سرد %K شعاع گوشه غلتک %K زاویه شکل‌دهی %R %X شکل­دهی غلتکی سرد یک فرایند شکل­دهی ورق فلزات است که از نظر ظاهری ساده ولی به دلیل پارامتر­های زیادی که بر این فرایند تأثیر گذار هستند و اثر متقابلی که این پارامترها بر یکدیگر دارند با چالش­هایی روبرو است. یکی از مهمترین عیوبی که روی کیفیت محصولات این فرایند تأثیر می گذارد، عیب نازکی شدگی می باشد. این عیب که عمدتاً در ناحیه خم ورق اتفاق می­افتد تحت تأثیر پارامترهایی از فرایند می باشد. پارامترهایی از قبیل: زاویه شکل­دهی، ضخامت ورق، قطر غلتک، شعاع گوشه غلتک و فاصله بین ایستگاه­ها تأثیر زیادی در وقوع عیب پارگی دارند. در این مقاله به بررسی پارامترهای شعاع گوشه غلتک، زاویه شکل­دهی و ضخامت ورق بر روی عیب نازک­شدگی در این فرایند پرداخته شده است. برای انجام این تحقیق آزمایش‌های تجربی شکل­دهی غلتکی سرد انجام شده است و از شبیه­سازی اجزای محدود نرم­افزار آباکوس برای پیش بینی عیب نازک شدگی در ناحیه خم استفاده شده است. برای انجام آزمایش­های تجربی از ورق فولادی  st52استفاده شد. نتایج نشان داد که از سه پارامتر مورد بررسی در این مقاله شعاع گوشه غلتک 5/0 میلی‌متر با 7/41 % و زاویه شکل­دهی 60 درجه با 7/40 % بیشترین تأثیر را بر عیب نازک­شدگی دارند؛ از این رو برای کم کردن کرنش­های عرضی در ناحیه خم بهتر است که زاویه شکل­دهی کاهش یابد، بنابراین تعداد ایستگاه­های شکل­دهی باید افزایش یابد. %U https://www.iranjme.ir/article_48991_984bb730f8d88e5bde2ff6a3ee564ad3.pdf